<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1240251502728721&amp;ev=PageView&amp;noscript=1"> Skip to main content

Black Friday tuli tänä vuonna ryminällä, mutta vuoden oikeasti suurin alennusspektaakkeli meni jo

The Data Handbook

How to use data to improve your customer journey and get better business outcomes in digital sales. Interviews, use cases, and deep-dives.

Get the book
Author avatar

Patricia Åkerman

Business development

LinkedIn

blackfriday-blog.jpg

Black Friday on - ja on ollut jo vuodesta 1932 lähtien - Pohjois-Amerikan suurin yksittäinen kauppapäivä. Black Fridayta vietetään aina kiitospäivää seuraavana perjantaina, vuonna 2016 siis marraskuun 25. päivänä. Alennuspäivä perinteisesti aloittaa joulumyynnin USA:ssa ja siitä on povattu pysyvää piristäjää myös Suomen markkinoille.

Pohjoismaissa alennuspäivä onkin jo ottanut kunnolla tuulta siipiensä alle. Suomessa viime vuosi oli “ensimmäinen oikeasti iso vuosi, joka tulee kasvamaan entisestään tänä vuonna”, kuten Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen toteaa. PostNordin teettämän tutkimuksen mukaan ruotsalaisista 91 prosenttia oli pistänyt merkille Black Friday -tarjoukset kivijalkakaupoissa ja verkossa vuonna 2015. Tänä vuonna ilmiöltä ei ole voinut välttyä Suomessakaan; mukaan ovat lähteneet kaikenlaiset yritykset Stockmannista pikkukylien ruokakauppoihin ja urheiluhierojista baareihin.

Samainen Post Nordin tutkimus paljastaa, että jopa 95 prosenttia Black Friday -ostoksista tehtiin ruotsalaisista verkkokaupoista ja myymälöistä. Vaikka ilmiö onkin ulkomainen, kuluttajat käyttävät rahansa selkeästi kotimaisiin yrityksiin. Viime vuonna ostetuimmat tuotekategoriat olivat vaatteet, kodinelektroniikka ja sisustus. Gigantti ilmoittikin tänään kymmeneltä aamulla myyneensä ensimmäisen tunnin aikana 2 miljoonalla.

Black Friday -kampanjointia käydään nykyisin usein verkossa, minkä takia alennuspäivä onkin verkkokaupoille hyvä mahdollisuus lisätä myyntiä ja rakentaa brändiä. “Osallistumalla globaaliin kauppapäivätempaukseen viestitään verkkokaupan olevan ajan hermolla”, kertoo PostNordin verkkokauppa-asiantuntija Jouni Lamberg. Yritys kertookin lisäävänsä logistiikkakapasiteettiaan Black Fridayta varten, sillä se on aiemmin näkynyt selkeänä piikkinä pakettien käsittelyssä.

Iso Black Friday, isompi Singles’ Day

Pari viikkoa sitten oli myös toinen valtava maailmanlaajuinen ostospäivä, itseasiassa moninkertaisesti isompi kuin Black Friday, länsimaissa vielä suht ilmiöittämätön Singles’ Day.

Singles’ Day on kiinalaisen kulttuurin juhlapäivä, jota vietetään aina 11.11. Päivän ideana on alunperin ollut juhlia sitä, miten hieno on olla sinkku. Muutaman viime vuoden aikana kiinalainen kauppajätti Alibaba on kuitenkin rakentanut päivän ympärille valtavan viihdespektaakkelin ja verkkokaupan myyntikoneiston ja päivä on tällä hetkellä selkeästi Alibaban "omistama". Tässä kuussa vietetyn Singles’ Dayn myynti Alibaban myyntikanavien kautta oli yli 17,8 miljardia dollaria, 120 000 maksutapahtumaa sekunnissa.

Tänä vuonna ainakin Verkkokauppa.com oli lähtenyt isosti mukaan Singles’ Day -hulinaan ja ilmeisen menestyksekkäästi, sillä yrityksen nettisivut olivat alhaalla heti aamusta. On hyvin todennäköistä, että Singles’ Day rantautuu Suomeen paljon vauhdikkaammin kuin Black Friday.
"Miten Alibaba on onnistunut lyhyessä ajassa luomaan miljardeja takovan koneen, joka määrittelee verkkokaupan uudet tuulet?"
Kysymys kuuluukin: Miten Alibaba on onnistunut lyhyessä ajassa luomaan miljardeja takovan koneen, joka määrittelee verkkokaupan uudet tuulet?" Technology Review’n artikkelin mukaan Alibaba on ennen kaikkea big-data -yhtiö. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki mitä yhtiö tekee, perustuu dataan. Eikä mihinkä vain dataan, vaan tarkoin mitattuun ja hallinnoituun. Yrityksen CTO:n Zhang Jianfengin mukaan on kolme syytä miksi Alibaban data on ylivoimaista: Ensiksi, data kerätään oikeilta asiakkailta oikeista ostostilanteista. Toiseksi, data on tarkoin jäsenneltyä ja siihen on liitetty yli sata attribuuttia kuten väri, hinta ja koko, jolloin data on huomattavasti luotettavampaa kuin vaikkapa sosiaalisen verkoston kautta kerätty. Kolmanneksi, data on erittäin kattavaa, sillä Alibaballe virtaa päivittäin yli 100:lta miljoonalta käyttäjältä informaatiota monien tuhansien terabittien verran.

Lisäksi Alibaba on panostanut suuresti VR ja AR -ekosysteemiin, jonka he uskovat olevan iso osa tulevaisuuden verkkokauppaa. Tulevaisuudessa Alibaba aikoo kaikkia eri teknologioita ja ratkaisuja hyödyntämällä sovittaa toimittajien varastot ja asiakkaiden tarpeet pilkulleen, joka mahdollistaa paremman asiakaskokemuksen ja tukee sekä lisää verkkomyyntiä. Artikkelin mukaan verkkokauppa on tosin vain Alibaban ensimmäinen osa kauaskantoista strategiaa, joka rakentuu erinäisten digitaalisten palveluiden ympärille. Alibaban tavoitteena on rakentaa tulevaisuuden infrastruktuuri globaalille kaupalle, tavoite joka on kuvaa hyvin yhtiön missiota: helpottaa niin kuluttajien kuin yritysten kaupankäyntiä.

The Data Handbook

How to use data to improve your customer journey and get better business outcomes in digital sales. Interviews, use cases, and deep-dives.

Get the book