<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1240251502728721&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Nov 7, 2017 8:21:32 AM

Verkkokauppa muuttaa teollisuuden - onko Suomi valmis?

Lauri Eloranta

Managing Partner

lauri-faceoff-2.jpgVerkkokaupasta puhutaan nykyisin paljon, eikä ihme, kasvaahan kuluttajaverkkokauppa Suomessa huimaa 40%:n vuosivauhtia.

Uutisista saa lukea kuinka kuluttaja ostaa nykyisin tuotteensa Kiinasta asti, koiranmurkinat verkkokaupasta ja pian oluttakin saa tilattua internetistä kotiovelle - ihan luvan kanssa! Samalla herätellään huolta siitä, kuinka suomalainen kaupan ala on jäämässä digimurroksen jalkoihin.

Puhuttaessa verkkokaupan vaikutuksista suomalaiseen yhteiskuntaan, harvoin ymmärretään, että verkkokaupan suurin murros on vielä edessä.

B2B-yritysten ja erityisesti teollisuuden verkkokaupat ottavat Suomessa vasta varovaisia ensiaskeleitaan. Paperikoneita ja laivan moottoreita myydään edelleen kuten aikana ennen Internetiä. Sähköpostia saatetaan käyttää - monelta toimistolta löytyy edelleen faksikone.

Samaan aikaan maailmalla B2B-verkkokauppa on kasvamassa merkittävästi kuluttajakauppaa suuremmaksi. Forresterin ennusteen mukaan jo vuonna 2019 B2B-verkkokaupan ala on kaksi kertaa B2C-verkkokauppaa suurempi, suurimpia kasvun moottoreita ovat valmistava teollisuus ja tukkukauppa.

Digitaalisen kaupan murros tarjoaakin suuria mahdollisuuksia, mutta myös uhkakuvia, juuri Suomen viennille kriittiselle valmistavalle teollisuudelle ja koko B2B-kentälle.

Teollisuustuotannon osuus Suomen viennistä on lähes 100%, josta vuonna 2016 tavaraviennin osuus on 70% ja palveluiden 30%.

Ovatko Wärtsilä ja Kone seuraavat Anttila ja Stockmann?

Miten käy Suomen viennin, jos B2B-verkkokaupoissa jäädään kelkasta? Kaupan alan verkkokauppa on jo pitkälti hävitty isoille kansainvälisille toimijoille, mutta teollisuuden verkkokaupassa tähän ei Suomella ole enää varaa.

Kiina näyttää tässäkin mallia: yritysten väliseen kaupankäyntiin keskittynyt markkinapaikka Alibaba.com ja sen omistaja Alibaba Group välitti jo vuonna 2015 enemmän digikauppaa kuin Amazon, Wallmart ja koko Yhdysvaltojen kaupanala yhteensä.

Käykö Suomen teollisuusjäteille kuten jo kuopatulle Anttilalle ja vaikeuksissa kamppailevalle Stockmannille, joka heräsi verkkokaupan tärkeyteen vuosia liian myöhään? Ymmärretäänkö Suomen B2B- ja teollisuusyrityksessä verkkokaupan todellinen merkitys ajoissa, vai saammeko lukea kymmenen vuoden päästä vastaavaa jälkiviisastelua verkkokaupan tärkeydestä myös tällä hetkellä menestyvien teollisuusyritysten piiristä?

Nyt on vielä aikaa panostaa teollisuuden verkkokauppaan, kohta on jo liian myöhäistä.Subscribe to our Newsletter

Stay up-to-date what’s going on in digital commerce and Columbia Road. We’ll email you once a month with news, interesting articles and studies from the industry and the crème de la crème of our blog.